Witam, czy ktoś mógłby pomóc mi rozwiązać zadanie:
Oblicz pole ośmiokąta foremnego, mając dane: (a) długość boku a,
(b) najkrótszą przekątną p tego ośmiokąta, (c) promień R okręgu opisanego na
tym ośmiokącie, (d) promień r okręgu wpisanego w ten ośmiokąt.
Z gory dziękuję.
ośmiokąt foremny - pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
ośmiokąt foremny - pole.
Aaa, z równobocznych? Czyli w a) będzie \(\displaystyle{ P= 2a ^{2} \sqrt{3}}\); b) \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot p^{2} \sqrt{3}}\)
c)\(\displaystyle{ R \sqrt{3} \cdot \frac{1}{16}}\) d) \(\displaystyle{ r^{2} \sqrt{3} \cdot \frac{2}{3}}\) ?
c)\(\displaystyle{ R \sqrt{3} \cdot \frac{1}{16}}\) d) \(\displaystyle{ r^{2} \sqrt{3} \cdot \frac{2}{3}}\) ?