Okrąg wpisany w romb.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Okrąg wpisany w romb.
Witam, mam takie zadania:
Oblicz pole rombu o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że promień okręgu wpisanego w
ten romb równa się r.
Nie mam pojęcia, jak w ogóle się do tego zabrać, z góry dziękujęza pomoc.
Oblicz pole rombu o kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha}\) wiedząc, że promień okręgu wpisanego w
ten romb równa się r.
Nie mam pojęcia, jak w ogóle się do tego zabrać, z góry dziękujęza pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Okrąg wpisany w romb.
Wskazówka: wykorzystaj fakt, że \(\displaystyle{ h=2r}\) oraz funkcję trygonometryczną (sinusa) by obliczyć długość boku \(\displaystyle{ a}\) w zależności od wysokości i kąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Okrąg wpisany w romb.
Ale to nie będzie jakoś tak, ze h czyli 2r jest równe a? Ta wysokość nie będzie równoległa?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Okrąg wpisany w romb.
A czy mogę obliczyć sinusa, czyli to będzie \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{h}{a} = \frac{2r}{a}}\), a potem obliczyć pole ze wzoru: \(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \sin \alpha}\), czyli \(\displaystyle{ P= 2ra}\)?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 20:46 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Okrąg wpisany w romb.
Z równania \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{2r}{a}}\) oblicz ile wynosi \(\displaystyle{ a}\). Twoje pole musi zostać wyrażone za pomocą danych, które wiemy - są nimi \(\displaystyle{ r}\) i kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Wylicz to co napisałem i podstaw do wzoru: \(\displaystyle{ P=a ^{2} \cdot \sin \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wro
- Podziękował: 1 raz
Okrąg wpisany w romb.
\(\displaystyle{ a= \frac{2r}{\sin \alpha }}\)
czyli\(\displaystyle{ P=\frac{2r}{\sin \alpha } ^{2} \cdot \sin \alpha}\)?
czyli\(\displaystyle{ P=\frac{2r}{\sin \alpha } ^{2} \cdot \sin \alpha}\)?
Ostatnio zmieniony 24 mar 2013, o 21:01 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drugie zwrócenie uwagi! Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Drugie zwrócenie uwagi! Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Okrąg wpisany w romb.
Ten kwadrat to do czego się odnosi? Właśnie taki zapis jest niepoprawny.
\(\displaystyle{ P= \left( \frac{2r}{\sin \alpha }\right)^2 \cdot \sin \alpha= \frac{4r^2}{ \sin \alpha}}\).
\(\displaystyle{ P= \left( \frac{2r}{\sin \alpha }\right)^2 \cdot \sin \alpha= \frac{4r^2}{ \sin \alpha}}\).