1.
Średnica okręgu opisanego na kwadracie wynosi 20. Oblicz pole tego kwadratu.
2.
W okrąg wpisano trójkąt równoramienny. Długość ramienia tego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\), a długość podstawy 4. Oblicz odległość środka okręgu od postawy trójkąta.
Oblicz pole kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Oblicz pole kwadratu.
może z jakiegoś tw. sinusów czy cosinusów wyliczysz kąt między ramionami a następnie obliczysz kąt między ramionami trójkąta o bokach R i podstawie 4 (wierzchołek w środku okręgu)
potem obliczyć ramie R z tw. cosinusów
następnie pole tego małego trójkąta dowolną metodą i to samo pole obliczyć jako \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot h}{2}}\)
przyrównać i wyliczyć h, voila (:
potem obliczyć ramie R z tw. cosinusów
następnie pole tego małego trójkąta dowolną metodą i to samo pole obliczyć jako \(\displaystyle{ \frac{4 \cdot h}{2}}\)
przyrównać i wyliczyć h, voila (:
Oblicz pole kwadratu.
sin 30 = \(\displaystyle{ \frac{DE}{AD}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{a}}\)
a=8
P= AB \(\displaystyle{ \cdot}\) DE = 32
Odpowiedź: Pole rombu wynosi 32.
Zgadza się?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{4}{a}}\)
a=8
P= AB \(\displaystyle{ \cdot}\) DE = 32
Odpowiedź: Pole rombu wynosi 32.
Zgadza się?