Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Grzesko10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 kwie 2012, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: Grzesko10 »

Witam! Prosiłbym o pomoc z zadaniem.

Oblicz pole trapezu, którego ramię o długości pierwiastek z 2 cm jest prostopadłe
do przekątnej zawartej dwusiecznej kata ostrego, a różnica długości podstaw jest
równa 2cm.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

Szukaj trójkąta równoramiennego - z sinusów dostaniesz cosinus (to nie pomyłka) połowy kąta trapezu; a masz go też z trójkąta prostokątnego (treść zadania).
Grzesko10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 kwie 2012, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 1 raz

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: Grzesko10 »

Mógłbyś rozpisać? Jestem raczej początkujący, nie miałem jeszcze tego na matematyce.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: lesmate »

na pewno dobrze przepisałeś treść zadania?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

Zadanie da się rozwiązać. Jeśli nie miałeś tego na matematyce to po co go masz robić ?
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: lesmate »

,podstawy \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}-2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

Miałem (jeśli dobrze pamiętam) 2 i 4.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: lesmate »

ja widzę trójkąt prostokątny o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\) stopni, o najkrótszym boku \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

lesmate pisze:ja widzę trójkąt prostokątny o kątach \(\displaystyle{ 30,60,90}\) stopni, o najkrótszym boku \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Przyjąłeś, że trapez jest równoramienny - a tak nie jest.
Dla równoramiennego byłby nadmiar danych.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: lesmate »

Grzesko10 pisze:
przekątnej zawartej dwusiecznej kata ostrego
równa 2cm.
nie jestem pewny, ale czy to nie wnioskuje nierównomierności?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

lesmate pisze:
Grzesko10 pisze: przekątnej zawartej dwusiecznej kata ostrego
równa 2cm.
nie jestem pewny, ale czy to nie wnioskuje nierównomierności?
Nie wiem o czym piszesz.
lesmate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 39 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: lesmate »

nie jestem pewien, czy taką własność mają tylko trapezy równoranienne
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez, przekątna zawarta w dwusiecznej.

Post autor: piasek101 »

Jaką ?
Że przekątna leży na dwusiecznej.

Tak może być w dowolnym trapezie.
ODPOWIEDZ