Okrągła serwetka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mlodzikm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2007, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Okrągła serwetka

Post autor: mlodzikm »

Mam powazny problem z zadaniem i zwracam sie z blagalna wrecz prosba o pomoc nie wiem czy zemnie taka glupiutka dziewczyna czy to zadanie jest tak skonstruowane nie wiem jak je rozwiazac:(:(:(


ZADANIE
Z kawalka materialu o ksztaltach czworokata ABCD wycieto okrag (serwetke) o promieniu r=3.Oblicz ile procent calego materialu stanowi jego niewykorzystana czesc


DANE:
bok AD=6,3
bok BC=10


Temat poprawiłam.
Zapoznaj się z regulaminem.
ariadna
Ostatnio zmieniony 31 mar 2007, o 21:22 przez mlodzikm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Okrągła serwetka

Post autor: Dargi »

Jutro zamieszczę nowe rozwiązanie...
Ostatnio zmieniony 1 kwie 2007, o 23:19 przez Dargi, łącznie zmieniany 8 razy.
mlodzikm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 31 mar 2007, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Okrągła serwetka

Post autor: mlodzikm »

pisalam z niku mojego brata ledwo co mnie do komputera dopuscil dziekuje za pomoc to juz jest koniec zadania??

[ Dodano: 1 Kwiecień 2007, 20:13 ]
ale ten czworokat nie jest kwadratem ani prostokatem tzn.wyglada jak kwadrat ale gora jest lekko pod skosem i dlatego lewe ramie i prawe tyle wynosi a nie bok i podstawa

[ Dodano: 2 Kwiecień 2007, 08:50 ]
dziekuje Ci za pomoc:):)
ODPOWIEDZ