Na dwusiecznej CD trójkąta ABC , w którym |BC | > |AC | wybrano punkt E . Wykaż, że pole trójkąta EBC jest większe od pola trójkąta AEC .
Jakie twierdzenie tu napisać??
Dwusieczna w trójkacie
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 gru 2012, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 20 gru 2010, o 22:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 22 razy
Dwusieczna w trójkacie
Skorzystaj ze wzoru na pole trójkąta:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a b \sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ \gamma}\)-kąt między bokami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a b \sin\gamma}\)
\(\displaystyle{ \gamma}\)-kąt między bokami \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\).