Dowodzenie punkty na płaszczyźnie
Dowodzenie punkty na płaszczyźnie
Na płaszczyźnie dane są punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\). Wykaż, że co najmniej jedna z nierówności \(\displaystyle{ |AC|+|AD| \ge |AB|, |BC|+|BD| \ge |AB|}\) jest prawdziwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dowodzenie punkty na płaszczyźnie
Gdyby żadna z tych nierówności nie zachodziła, to byłoby:
\(\displaystyle{ |AC|+|AD| < |AB|, |BC|+|BD| < |AB|}\)
a po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ |AC|+|AD|+ |BC|+|BD|< 2|AB|}\)
Tymczasem z nierówności trójkąta mamy:
\(\displaystyle{ |AC|+|BC|\ge |AB|, |AD|+|BD|\ge |AB|}\)
skąd po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ |AC|+|AD|+ |BC|+|BD|\ge 2|AB|}\)
Q.
\(\displaystyle{ |AC|+|AD| < |AB|, |BC|+|BD| < |AB|}\)
a po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ |AC|+|AD|+ |BC|+|BD|< 2|AB|}\)
Tymczasem z nierówności trójkąta mamy:
\(\displaystyle{ |AC|+|BC|\ge |AB|, |AD|+|BD|\ge |AB|}\)
skąd po dodaniu stronami:
\(\displaystyle{ |AC|+|AD|+ |BC|+|BD|\ge 2|AB|}\)
Q.