Witam. Mam problem z następującym zadaniem. Próbowałem go rozwiązać na n możliwych mi znanych sposobów jednak żadne rozwiązanie nie pokrywalo się z tym w odpowiedziach. Zadanie brzmi następująco:
Dany jest trapez prostokątny ABCD, (\(\displaystyle{ \left| AB\right| > \left| CD \right|}\)) opisany na okręgu o promieniu 4. Kąt ostry jest równy \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) . Wyznacz pole tego trapezu. Wyznacz długość ramienia pochylego trapezu.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc! Pozdrawiam
Wyznacz pole trapezu opisanego na okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wyznacz pole trapezu opisanego na okręgu.
Poprowadź wysokość z wierzchołka kąta rozwartego \(\displaystyle{ C}\)
Ukośne ramię \(\displaystyle{ c=BC}\)wyznaczysz z \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)
Ponieważ trapez jest opisany na okręgu więc suma długości przeciwległych boków jest równa czyli
\(\displaystyle{ a+b=2r+c}\)
Ukośne ramię \(\displaystyle{ c=BC}\)wyznaczysz z \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)
Ponieważ trapez jest opisany na okręgu więc suma długości przeciwległych boków jest równa czyli
\(\displaystyle{ a+b=2r+c}\)