Krążki
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 mar 2007, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Podziękował: 17 razy
Krążki
Maszyna wycina z krążków kwadraty w ten sposób, że wykorzystuje materiał maksymalnie. Gdyby promień danego krążka zwiększono o 1, to pole wyciętego kwadratu zwiększyłoby się czterokrotnie. Oblicz pole otrzymanego krążka.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
Krążki
Może to ci pomoże:
\(\displaystyle{ 4\cdot(\frac{2r\sqrt{2}}{2})^2=(\frac{(2r+1)\cdot \sqrt{2}}{2})^2}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ r}\) i liczysz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ S=\pi r^2}\)
Jeżeli jakieś wątpliwości pisz
[ Dodano: 31 Marzec 2007, 19:32 ]
edit
Poprawiłem bo nie uwzględniłem że przekątna to \(\displaystyle{ 2r}\)
\(\displaystyle{ 4\cdot(\frac{2r\sqrt{2}}{2})^2=(\frac{(2r+1)\cdot \sqrt{2}}{2})^2}\)
Z tego wyliczasz \(\displaystyle{ r}\) i liczysz pole ze wzoru:
\(\displaystyle{ S=\pi r^2}\)
Jeżeli jakieś wątpliwości pisz
[ Dodano: 31 Marzec 2007, 19:32 ]
edit
Poprawiłem bo nie uwzględniłem że przekątna to \(\displaystyle{ 2r}\)