Wykaż, że w dowolnym trójkącie, gdzie \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) to poszczególne kąty trójkąta i \(\displaystyle{ r, R}\) to odpowiednio promień okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie, spełniona jest zależność:
\(\displaystyle{ \sin \frac{ \alpha }{2} \cdot \sin \frac{ \beta }{2} \cdot \sin \frac{\gamma}{2} = \frac{r}{R}}\).
Stosunek promienia wpisanego do promienia opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Stosunek promienia wpisanego do promienia opisanego
Korzystając ze wzorów na pole trójkąta, szybko dostaniesz stosunek promieni z którym trzeba się będzie jeszcze pobawić.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 2 gru 2012, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
Stosunek promienia wpisanego do promienia opisanego
Dzieki za podpowiedz, ale to jest dosc oczywiste. Problemem jest wlasnie jak sie tym 'pobawic' .
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Stosunek promienia wpisanego do promienia opisanego
To skorzystać można jeszcze z tego:
\(\displaystyle{ cb\sin \alpha = \sin \frac{\alpha}{2} \sqrt{cb(c+b+a)(c+b-a)}}\)
(co można udowodnić z tego: 78131.htm?highlight=d%B3ugo%B6%E6+dwusiecznej+tr%F3jk%B1ta)
//EDIT (teraz jest ok...)
\(\displaystyle{ cb\sin \alpha = \sin \frac{\alpha}{2} \sqrt{cb(c+b+a)(c+b-a)}}\)
(co można udowodnić z tego: 78131.htm?highlight=d%B3ugo%B6%E6+dwusiecznej+tr%F3jk%B1ta)
//EDIT (teraz jest ok...)