Oblicz wysokość środkową w trapezie.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 31 maja 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Oblicz wysokość środkową w trapezie.

Post autor: rgl »

Witam,
Nie wiem czy poprawnie nazwałem temat -jeżeli nie to przepraszam.

zadanie jak na obrazku.
3 proste tj szukana "x" oraz proste o długościach 123 i 91 są do siebie równoległe. Jednak nie są one prostopadłe do prostej o dł 38.435. Jak widać nie znana jest też długość linii przerywanej.

Twierdzenie Talesa można chyba tylko stosować jeżeli prosta o dł 38,435 oraz przerywana się przetną tak ?

Jeżeli jest ktoś w stanie mnie nakierować to bardzo proszę o pomoc



liink bezpośredni:
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Oblicz wysokość środkową w trapezie.

Post autor: anna_ »

rgl pisze: Twierdzenie Talesa można chyba tylko stosować jeżeli prosta o dł 38,435 oraz przerywana się przetną tak ?
Zgadza się

Wyjdzie z Talesa.
Po przedłużeniu obu linni (tej ciągłej i tej przerywanej) dolny odcinek po prawej oznacz \(\displaystyle{ y}\)

\(\displaystyle{ \frac{y}{91}= \frac{y+38.435}{123}}\)

\(\displaystyle{ y\approx 109,3}\)

\(\displaystyle{ \frac{y}{91}= \frac{y+32.935}{x}}\)

\(\displaystyle{ \frac{109,3}{91}= \frac{109,3+32,935}{x}}\)

\(\displaystyle{ x\approx 118,4207}\)
rgl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 31 maja 2012, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 1 raz

Oblicz wysokość środkową w trapezie.

Post autor: rgl »

Dziękuję bardzo,
przed chwilą sam się w łeb puknąłem, że przecież mogłem odjąć 91 z jednej i z drugiej strony i wtedy linia przerywana z tą najdłuższą przetną się. Po wyliczeniu dodać wspomniane 91 i wynik ten sam,

ale jeszcze raz dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ