Trapez równoramienny opisany w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rubikoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2013, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: rubikoman »

W trapezie równoramiennym przekątna ma 7 cm, a ramię 5 cm. Stosunek długości wysokości do ramienia trapezu wynosi\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\). Oblicz pole trapezu i długość promienia okręgu opisanego na trapezie.

h - wysokość

\(\displaystyle{ \frac{h}{5} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)

\(\displaystyle{ 2h = 5 \sqrt{3}}\)

\(\displaystyle{ h=2,5 \sqrt{3}}\)

Później policzyłem podstawy, ta dłuższa 8, a krótsza 3 (cm). Pole - \(\displaystyle{ 13,75 \sqrt{3} (cm ^{2})}\)

Jak obliczyć promień? Przekątna z ramieniem tworzy trójkąt nieprostokątny więc to nie to...

Chyba że mam jakiś prosty błąd...

Poziom gimnazjum
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: piasek101 »

Promień jest taki jak opisany na trójkącie - przekątna, ramię, podstawa.
rubikoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2013, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: rubikoman »

Mógłbyś to jakoś uzasadnić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: piasek101 »

A co ?
rubikoman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 lut 2013, o 15:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: rubikoman »

Myślałem że chodzi o to że trójkąt jest prostokątny... Wiem że jest wzór, ale jak to obliczyć bez wzoru?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trapez równoramienny opisany w okręgu

Post autor: piasek101 »

Liczysz promień opisanego na trójkącie - przecież jak doszukasz się sposobu na trapezie to i tak będą wzory - więc ?
ODPOWIEDZ