Dwie Cięciwy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kvothe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy

Dwie Cięciwy

Post autor: Kvothe »

Cięciwy AB i CD okręgu przecinają się w punkcie P. Punkt P dzieli cięciwę CD na połowy, a cięciwę AB na odcinki AP i PB, takie, że |AP| = 9 cm , |PB|= 4 cm. Oblicz |CD|.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Dwie Cięciwy

Post autor: wujomaro »


Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Dwie Cięciwy

Post autor: yorgin »

Sprawdź, że trójkąty

\(\displaystyle{ \Delta ACP, \Delta PBD}\)

są podobne i wykorzystując odpowiednią proporcję znajdź długość

\(\displaystyle{ |PC|=|PD|}\)
Kvothe
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 30 wrz 2012, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy

Dwie Cięciwy

Post autor: Kvothe »

Dzięki, to wszystko.
ODPOWIEDZ