czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ewelmetal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 maja 2012, o 19:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nysa
Podziękował: 5 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: ewelmetal »

Witam, mam problem z zadaniem z planimetrii:
Miary stopniowe kątów czworokąta są kolejnymi liczbami nieparzystymi. Wykaż, że na tym czworokącie można opisać okrąg.
Ciągle mi wychodzi, że kąty mają po 90 stopni i nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie ponieważ w treści jest "kolejnymi". Nie mogę tego rozgryźć...
Proszę o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2\alpha+1,2\alpha+3,2\alpha+5,2\alpha+7}\) - kąty czworokąta
ODPOWIEDZ