pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
sigmacialo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 20 lut 2013, o 17:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: sigmacialo »

Pole trójkąta ABC jest równe 21. Punkt R lezy na odcinku AB tak, że
\(\displaystyle{ BR = \frac{1}{3} AR}\)
Punkt P lezy na odcinku BC tak, ze
\(\displaystyle{ CP = \frac{1}{3} BP}\)
Punkt q lezy na odcinku AC tak, ze
\(\displaystyle{ AQ = \frac{1}{3} CQ}\)

Oblicz pole trójkąta , którego boki są zawarte w prostych AP, BQ i CR.

Dodam tylko, ze zadanie to jest zawarte w dziale "Trygonometria" (1 kl liceum)
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: porfirion »

Jeśli dane z zadania są wystarczające do jego rozwiązania,to można założyć, że trójkąt wyjściowy jest równoboczny i wtedy zadanie robi się dużo prostsze. Jeśli nie chcemy iść na taką straszną łatwiznę,to możemy analitycznie się trochę pomęczyć i widać, że jakoś pyknie... (założyć, że znamy współrzędne wierzchołków wyjściowego trójkąta i zupełnie olać to 21- przecież de facto interesuje nas tylko stosunek pól). Jak ktoś ma lepszy pomysł to niech się podzieli, bo też mnie męczy to zadanie (tj. jego eleganckie rozwiązanie)...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: yorgin »

Oznaczmy kolejne kąty przy wierzchołkach \(\displaystyle{ A, B, C}\) przez \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\)

Dalej, \(\displaystyle{ |AR|=3a, |RB|=a, |BP|=3b, |PC|=b, |CQ|=3c, |QA|=c}\)

Wtedy \(\displaystyle{ P_{ABC}=21=\frac{1}{2}16ac\sin\alpha=\frac{1}{2}16ab\sin\beta=\frac{1}{2}16bc\sin\gamma}\)

Oraz

\(\displaystyle{ P_{ARQ}=\frac{1}{2}3ac\sin\alpha=\ldots\\
\\
P_{BRP}=\frac{1}{2}3ab\sin\beta=\ldots\\
\\
P_{CQP}=\frac{1}{2}3bc\sin\gamma=\ldots}\)


Pole trójkąta \(\displaystyle{ PQR}\) to różnica pola dużego i pól małych trójkątów.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: piasek101 »

yorgin pisze: ...
Pole trójkąta \(\displaystyle{ PQR}\) to różnica pola dużego i pól małych trójkątów.
Ale to nie ten.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: yorgin »

piasek101 pisze: Ale to nie ten.
Yyy 5pkt dla mnie za czytanie ze zrozumieniem
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: Vax »

kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: kruszewski »

A może tak?
(Korzystając z tw.Talesa).
Załączniki
Trójkąty.png
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: piasek101 »

I nie dostaniesz tego co trzeba.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: kruszewski »

piasek101 pisze:I nie dostaniesz tego co trzeba.
Słusznie !
Ale zauważenie równości pól tych trójkątów, tak filując z boku, jest ciekawe.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: yorgin »

kruszewski, zrobiłem ten sam błąd, co Ty

Ponieważ to ma być zadanie z trygonometrii, mam pewien pomysł polegający na modyfikacji mojego poprzedniego rozwiązania. Postaram się później go przedstawić.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: kruszewski »

yorgin pisze:kruszewski, zrobiłem ten sam błąd, co Ty

Ponieważ to ma być zadanie z trygonometrii, mam pewien pomysł polegający na modyfikacji mojego poprzedniego rozwiązania. Postaram się później go przedstawić.
Sugestia to sugestia. Wielu nie omija.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole trójkąta zawartego w wiekszym trojkacie

Post autor: anna_ »

5310102.png
5310102.png (18.37 KiB) Przejrzano 6522 razy
Oznaczenia jak na rysunku.
\(\displaystyle{ P_{ARF}=2P_{RBF}}\) (mają równa wysokości, podstawa pierwszego jest dwukrotnie dłuższa od podstawy drugiego)

\(\displaystyle{ P_{BPG}=2P_{PGC}}\) (mają równa wysokości, podstawa pierwszego jest dwukrotnie dłuższa od podstawy drugiego)

\(\displaystyle{ P_{CQE}=2P_{AQE}}\) (mają równa wysokości, podstawa pierwszego jest dwukrotnie dłuższa od podstawy drugiego)
=============================
\(\displaystyle{ P_{ARG}=2P_{RBG}}\)

\(\displaystyle{ a+2x+P=2(b+x)}\)

\(\displaystyle{ a+2x+P=2b+2x}\)

\(\displaystyle{ a+P=2b}\)
---------------------
\(\displaystyle{ P_{BEP}=2P_{PEC}}\)

\(\displaystyle{ b+2y+P=2(c+y)}\)

\(\displaystyle{ b+2y+P=2c+2y}\)

\(\displaystyle{ b+P=2c}\)
---------------------
\(\displaystyle{ P_{QFC}=2P_{AFQ}}\)

\(\displaystyle{ c+2z+P=2(a+z)}\)

\(\displaystyle{ c+2z+P=2a+2z}\)

\(\displaystyle{ c+P=2a}\)
---------------------
Dodajemy stronami:
\(\displaystyle{ a+P+b+P+c+P=2b+2c+2a}\)

\(\displaystyle{ P+P+P=2b+2c+2a-a-b-c}\)

\(\displaystyle{ 3P=a+b+c}\)
=============================
\(\displaystyle{ P_{ABQ}=P_{RBC}=P_{PAC}= \frac{1}{3}\cdot 21=7}\)

\(\displaystyle{ a+3x+z=7}\)

\(\displaystyle{ b+x+3y=7}\)

\(\displaystyle{ c+y+3z=7}\)
+_______________
\(\displaystyle{ a+b+c+4x+4y+4z=21}\)

\(\displaystyle{ a+b+c+4(x+y+z)=21}\)

\(\displaystyle{ a+b+c=21-4(x+y+z)}\)
=============================
\(\displaystyle{ P_{ABC}=a+b+c+3x+3y+3z+P=a+b+c+3(x+y+z)+P}\)

\(\displaystyle{ a+b+c+3(x+y+z)+P=21}\)

\(\displaystyle{ 21-4(x+y+z)+3(x+y+z)+P=21}\)

\(\displaystyle{ 21-(x+y+z)+P=21}\)

\(\displaystyle{ P=x+y+z}\)
=============================
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ a+b+c+3(x+y+z)+P=21}\)

\(\displaystyle{ 3P+3P+P=21}\)

\(\displaystyle{ 7P=21}\)

\(\displaystyle{ P=3}\)
ODPOWIEDZ