Sprawdź, czy odcinek jest wysokością trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Tula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 9 sty 2013, o 17:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 48 razy

Sprawdź, czy odcinek jest wysokością trójkąta

Post autor: Tula »

Dany jest trójkąt ABC, gdzie punkt D należy do odcinka AB i \(\displaystyle{ \left| AB\right| = 1; \left| BC\right| = 2; \left| AC\right| = \left| CD\right| = \sqrt{3}}\) . Sprawdź, czy odcinek CD jest wysokością trójkąta ABC.
Mi wychodzi tutaj sprzeczność w twierdzeniu Pitagorasa, ale w odpowiedziach jest napisane, że CD jest wysokością. Myślę, że może tam być błąd, bo nie widzę innego sposobu, żeby to się zgadzało.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Sprawdź, czy odcinek jest wysokością trójkąta

Post autor: anna_ »

Punkt \(\displaystyle{ D}\) pokrywa się z punktem \(\displaystyle{ A}\). \(\displaystyle{ CD}\)jest wysokością
ODPOWIEDZ