Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Czy istnieje maksymalna liczba boków wielokąta foremnego?
Gdy dla \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ n \in N}\) zastosujemy i przekształcimy poniższą nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{n} \cdot 180<180}\)
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{n}<1}\)
\(\displaystyle{ n-2<n}\)
\(\displaystyle{ 0<2}\),
to otrzymamy wyrażenie zawsze prawdziwe.
Czy to oznacza, że wielokąt foremny może mieć dowolną liczbę boków?
Gdy dla \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ n \in N}\) zastosujemy i przekształcimy poniższą nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{n} \cdot 180<180}\)
\(\displaystyle{ \frac{n-2}{n}<1}\)
\(\displaystyle{ n-2<n}\)
\(\displaystyle{ 0<2}\),
to otrzymamy wyrażenie zawsze prawdziwe.
Czy to oznacza, że wielokąt foremny może mieć dowolną liczbę boków?
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Każdy wielokąt foremny można wpisać w koło.
A czy kąt pełny można podzielić na dowolną liczbę równych kątów? Nie chodzi mi o konstrukcję za pomocą cyrkla i linijki, ale o teoretyczną możliwość.
A czy kąt pełny można podzielić na dowolną liczbę równych kątów? Nie chodzi mi o konstrukcję za pomocą cyrkla i linijki, ale o teoretyczną możliwość.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Powrócę do pytania jak w temacie:
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Moje pytanie jest ściśle związane z Twoim. Zrób rysunek i się przekonaj. Ja nie rzucam słów na wiatr.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Ojojojojojojoj... Zwykły, odręczny rysunek sobie zrób i zobacz o czym mówię. Dzisiejsza młodzież... tylko kalkulator i komputer. Bezgraniczna wiara.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 11:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Konstrukcja (cyrkiel i linijka), może tylko cyrkiel?
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Nie chodzi mi ko konstrukcję, bo wiadomo, że nie każdy kąt da się skonstruować. Chodzi o teoretyczną możłiwość. O to pytam. Jako o rzecz oczywistą, bo i odpowiedź na Twoje pytanie jest trywialna.
Koło to graniczny przypadek \(\displaystyle{ n}\)-kąta foremnego przy \(\displaystyle{ n\to\infty}\). Możesz w istocie zrobić rysunek na komputerze. Powiedzmy \(\displaystyle{ 100}\)-kąta foremnego. Jak on wygląda. Kanciasty? To \(\displaystyle{ 200}\)-kąta. Dalej kanciasty? \(\displaystyle{ 1000}\)-kąta. Jak wygląda?
Sytuacja zmienia się w przestrzeni, bo wielościan foremny jest maksymalnie dwudziestościanem. Dokładnie jest \(\displaystyle{ 5}\) wielościanów foremnych: czworościan, sześcian, ośmiościan, dwunastościan i dwudziestościan. To wynika ze wzoru Eulera: w wielościanie wypukłym mamy zależność: \(\displaystyle{ w-k+s=2}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) to liczba wierzchołków, \(\displaystyle{ k}\) krawędzi, a \(\displaystyle{ s}\) ścian.
Koło to graniczny przypadek \(\displaystyle{ n}\)-kąta foremnego przy \(\displaystyle{ n\to\infty}\). Możesz w istocie zrobić rysunek na komputerze. Powiedzmy \(\displaystyle{ 100}\)-kąta foremnego. Jak on wygląda. Kanciasty? To \(\displaystyle{ 200}\)-kąta. Dalej kanciasty? \(\displaystyle{ 1000}\)-kąta. Jak wygląda?
Sytuacja zmienia się w przestrzeni, bo wielościan foremny jest maksymalnie dwudziestościanem. Dokładnie jest \(\displaystyle{ 5}\) wielościanów foremnych: czworościan, sześcian, ośmiościan, dwunastościan i dwudziestościan. To wynika ze wzoru Eulera: w wielościanie wypukłym mamy zależność: \(\displaystyle{ w-k+s=2}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) to liczba wierzchołków, \(\displaystyle{ k}\) krawędzi, a \(\displaystyle{ s}\) ścian.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Wielokąt foremny może mieć dowolnie wiele boków - teoretycznie. W praktyce - czy potrafisz narysować miliardkąt foremny?
Czy aby na pewno wzór Eulera? A nie nieskomplikowane rozważania geometryczne dotyczące ilości wielokątów foremnych mogących zbiegać się w jednym wierzchołku wielościanu foremnego? Być może się mylę, nie słyszałem, by wzór Eulera wyrzucał nam istnienie tylko 5 wielościanów foremnych.szw1710 pisze:
Sytuacja zmienia się w przestrzeni, bo wielościan foremny jest maksymalnie dwudziestościanem. Dokładnie jest \(\displaystyle{ 5}\) wielościanów foremnych: czworościan, sześcian, ośmiościan, dwunastościan i dwudziestościan. To wynika ze wzoru Eulera: w wielościanie wypukłym mamy zależność: \(\displaystyle{ w-k+s=2}\), gdzie \(\displaystyle{ w}\) to liczba wierzchołków, \(\displaystyle{ k}\) krawędzi, a \(\displaystyle{ s}\) ścian.
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
yorgin, np.
Ten komentarz chyba nie do mnie.Wielokąt foremny może mieć dowolnie wiele boków - teoretycznie. W praktyce - czy potrafisz narysować miliardkąt foremny?
Jaka jest największa liczba boków wielokąta foremnego?
Bardziej poważnym źródłem są Wykłady z topologii Mioduszewskiego. Choć matematyka w Wikipedii nie stoi źle .