Kąty i trójkąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
angel10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy

Kąty i trójkąty

Post autor: angel10 »

1.Wykaż, że jeżeli w trójkącie ABC zachodzi związek \(\displaystyle{ \frac{a}{cos \alpha }= \frac{b}{cos \beta }}\), to trójkąt ten jest równoramienny.

2.Wykaż, że jeżeli kąty \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) trójkąta spełniają równanie: \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =sin ^{2} \beta +sin ^{2} \gamma}\), to trójkąt jest prostokątny.

3.W trójkącie równoramiennym ABC, w którym \(\displaystyle{ \left| AC\right| =\left| BC\right|, \ \angle ACB=\gamma}\), z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) poprowadzono dwie półproste dzielące kąt ACB na trzy przystające kąty. Półproste te przecinają podstawę \(\displaystyle{ AB}\) w punktach \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ E}\), tak że \(\displaystyle{ D}\) leży pomiędzy A i E. Wyznacz stosunek \(\displaystyle{ \frac{|AE|}{|AD|}}\).
Na dwa pierwsze zadania nie mam żadnego pomysłu, a co do trzeciego, chciałbym się dowiedzieć jak został podzielony ten kąt, bo nie za bardzo wiem, czymże są owe kąty przystające...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 20:39 przez angel10, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąty i trójkąty

Post autor: piasek101 »

angel10 pisze: 2.Wykaż, że jeżeli kąty\(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\) trójkąta spełniają równanie: \(\displaystyle{ sin ^{2} \alpha =sin ^{2} \beta =sin ^{2} \gamma}\), to trójkąt jest prostokątny.
2) nie działa.

1) dołożył bym tw sinusów.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

Kąty i trójkąty

Post autor: porfirion »

1. Twierdzenie sinusów Obywatel zna? Dołożyć wysokość z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) i po zabawie.
3.Trysekcja, podzieli ten kąt na trzy równe (\(\displaystyle{ \frac{1}{3} \gamma}\)), analogicznie do dwusiecznej. Szukany stosunek \(\displaystyle{ \frac{AE}{AD}= \frac{AE}{EB}}\) - z symetrii. Dalej twierdzenie sinusów + zauważyć, że sinusy kątów \(\displaystyle{ ADC}\)-\(\displaystyle{ CDB}\) są równe.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 20:56 przez porfirion, łącznie zmieniany 3 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Kąty i trójkąty

Post autor: piasek101 »

porfirion czytaj poprzednie zanim wyślesz - już drugi falstart w kilka minut.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 26 razy

Kąty i trójkąty

Post autor: porfirion »

Ok. Sorki.
ODPOWIEDZ