wpisane w okrag
wpisane w okrag
dany jest trójąt ABC taki, że |AC|=2|AB|. Miara kata ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary kata ABC. Oblicz tanges kąta ACB
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
wpisane w okrag
\(\displaystyle{ ACB}\) obliczysz w ten sposób:
\(\displaystyle{ \tg (\alpha - 30^{\circ})= \frac{|BD|}{|DC|}}\)
Możesz również bawić się tw. cosinusów, następnie wyznaczyć tangens jako iloraz sinusa i cosinusa. Co kto lubi.
Pozdrawiam!
Zauważ, że tangens kąta \(\displaystyle{ \tg (\alpha - 30^{\circ})= \frac{|BD|}{|DC|}}\)
Możesz również bawić się tw. cosinusów, następnie wyznaczyć tangens jako iloraz sinusa i cosinusa. Co kto lubi.
Pozdrawiam!