1. Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) opisano romb, którego jeden z kątów wewnętrznych ma miarę \(\displaystyle{ 150^o}\).
a) Wykaż, że długości: krótszej przekątnej \(\displaystyle{ d_1}\), boku a rombu, dłuższej przekątnej \(\displaystyle{ d_2}\) są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
b) Oblicz stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb.
okrąg wpisany w romb
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
okrąg wpisany w romb
bok \(\displaystyle{ a}\) policzysz z \(\displaystyle{ \sin30^o= \frac{2r}{a}}\)
\(\displaystyle{ d_1}\) i \(\displaystyle{ d_2}\) z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2ar= \frac{d_1d_2}{2} \\ \left( \frac{d_1}{2} \right)^2+\left( \frac{d_2}{2} \right)^2=a^2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ d_1}\) i \(\displaystyle{ d_2}\) z układu:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2ar= \frac{d_1d_2}{2} \\ \left( \frac{d_1}{2} \right)^2+\left( \frac{d_2}{2} \right)^2=a^2 \end{cases}}\)