Czworokąt wpisane w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rain228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: rain228 »

Odcinki \(\displaystyle{ AK}\) i \(\displaystyle{ BL}\) są wysokościami trójkąta ostrokątnego \(\displaystyle{ ABC}\) , a punkt \(\displaystyle{ S}\) jest punktem ich przecięcia. Uzasadnij, że:

1. Na czworokącie \(\displaystyle{ ABKL}\) można opisać okrąg

2. Na czworokącie \(\displaystyle{ LSKC}\) można opisać okrąg

1. Wiem, że \(\displaystyle{ \measuredangle AKB}\) i \(\displaystyle{ \measuredangle BLA}\) są proste, więc \(\displaystyle{ AB}\) jest średnicą okręgu, ale nie rozumiem twierdzenia, że okrąg ten przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ L}\)

2. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Kombinowałem z nazywaniem kątów, podstawianiem równań, ale do niczego konkretnego mnie to nie zaprowadziło.

Rysunek pomocniczy: [ciach]
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 12:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Regulamin III.6.7 Treści postów - w szczególności treści zadań oraz treści rozwiązań - nie mogą być zamieszczane na Forum w formie odnośnika prowadzącego poza Serwis Matematyka.pl, a zwłaszcza kierującego do stron konkurencyjnych.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: wujomaro »

Rysunek:
czworokąt dowód2.png
czworokąt dowód2.png (12.99 KiB) Przejrzano 708 razy
Aby na czworokącie dało się opisać okrąg, suma przeciwnległych kątów mówi być równa i wynosi \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\).
Więc:
1. Musimy pokazać, że:
\(\displaystyle{ \angle LKC = \angle BAL \\ \text{oraz} \\ \angle KBA = \angle KLC}\)
2. Musimy pokazać, że:
\(\displaystyle{ \angle LCK = \anlge ASL \\ \text{oraz} \\ \angle CKA = \angle CLB}\)
Pozdrawiam!
rain228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: rain228 »

Twoje założenia w ogóle nie zgadzają się z twierdzeniem o czworokącie wpisanym w okrąg, poza
\(\displaystyle{ \\ \angle CKA = \angle CLB}\)
Chyba, że chodzi Ci o podobieństwo trójkątów?
Zresztą same założenia to nic, mi chodzi o dalsze kroki w zadaniu podpunkt 2 i wytłumaczeniu odpowiedzi z 1.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: kruszewski »

Może odwołanie się do tw.Ptolemeusza i stąd wnioski?
W.Kr.
rain228
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 9 maja 2012, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: rain228 »

Niestety twierdzenie Ptolemeusza nie jest w programie liceum.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Czworokąt wpisane w okrąg

Post autor: anna_ »

Podpowiedź do 1.: opisz okrąg na trójkącie \(\displaystyle{ ABK}\) lub \(\displaystyle{ ABL}\)

(środek okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym leży w połowie przeciwprostokątnej)
\(\displaystyle{ |OA|=|OB|=|OK|=|OL|}\)
rain228 pisze: 2. Na czworokącie \(\displaystyle{ LSKC}\) można opisać okrąg
Kąty przy wierzchołkach \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ K}\) są proste. Ich suma to \(\displaystyle{ 180^o}\), więc suma kątów leżacych przy wierzchołkach \(\displaystyle{ S}\) i \(\displaystyle{ C}\) też musi być równa \(\displaystyle{ 180^o}\)

Czworokąt można wpisać w okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy sumy miar kątów przeciwległych są równe i wynoszą \(\displaystyle{ 180^o}\)

Warunek jest spełniony.
ODPOWIEDZ