Dany jest trójkąt prostokątny o obwodzie 20. Promień okręgu wpisanego ma długość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Wykaż, że długość przeciwprostokątnej jest równa \(\displaystyle{ \frac{19}{2}}\).
Zrobiłem oczywiście rysunek.
Teza:
\(\displaystyle{ z = \frac{19}{2}}\)
Dowód:
\(\displaystyle{ x+y+z=20}\)
I jest taki wzór: \(\displaystyle{ r = p-c}\) czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = 10 - c\\
c= \frac{19}{2}}\)
Czy to aby na pewno wystarczy?
W książce jest rozwiązanie ale zupełnie inne(dłuższe) którego nie za bardzo rozumiem.
Proszę o pomoc.
Pozdr!
wykazanie że przeciwprostokątna ma daną długość
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
wykazanie że przeciwprostokątna ma daną długość
Ale że co? Jest dobrze?
W książce jest to zrobione tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=rp \Rightarrow ab=10\\
a^+b^2+2ab=c^2+2ab\\
(a+b)^2 = c^2+20\\
(20-c)^2 = c^2+20\\
c= \frac{19}{2}}\)
i tu już na początku nie wiem skąd taki wzór etc
W książce jest to zrobione tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=rp \Rightarrow ab=10\\
a^+b^2+2ab=c^2+2ab\\
(a+b)^2 = c^2+20\\
(20-c)^2 = c^2+20\\
c= \frac{19}{2}}\)
i tu już na początku nie wiem skąd taki wzór etc
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
wykazanie że przeciwprostokątna ma daną długość
Pierwsza linijka - to porównanie pól trójkąta.unn4m3nd pisze:Ale że co? Jest dobrze?
W książce jest to zrobione tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab=rp \Rightarrow ab=10\\
a^2+b^2+2ab=c^2+2ab\\
(a+b)^2 = c^2+20\\
(20-c)^2 = c^2+20\\
c= \frac{19}{2}}\)
i tu już na początku nie wiem skąd taki wzór etc
\(\displaystyle{ P= \frac{ab}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=pr}\)
\(\displaystyle{ p}\) - połowa obwodu
druga linijka to twierdzenie Pitagorasa
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\) - do obu stron dodano \(\displaystyle{ 2ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2+2ab=c^2+2ab}\)
do lewej strony wzór skróconego mnożenia
A Twoje rozwiązanie jest dobre