dodawanie wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
dodawanie wektorów
Robię to zadanie:
Obliczyć odległość między środkami przekątnych trapezu o podstawach \(\displaystyle{ a,b,a>b}\).
Doszedłem od postaci:
\(\displaystyle{ \frac{\vec{AB}-\vec{DC}}{2}}\)
I widzę już fajną postać i domyślam się, że mogę przejść swobodnie do postaci:
\(\displaystyle{ \mbox{długość}_{\mbox{szukana}}=\frac{a-b}{2}}\)
Tylko chodzi o to, żeby być tego pewnym, że mogę tak zrobić. Bo szczerze mówiąc to nie jestem pewny. Tzn. dlaczego możemy sobie tak przejść?
Obliczyć odległość między środkami przekątnych trapezu o podstawach \(\displaystyle{ a,b,a>b}\).
Doszedłem od postaci:
\(\displaystyle{ \frac{\vec{AB}-\vec{DC}}{2}}\)
I widzę już fajną postać i domyślam się, że mogę przejść swobodnie do postaci:
\(\displaystyle{ \mbox{długość}_{\mbox{szukana}}=\frac{a-b}{2}}\)
Tylko chodzi o to, żeby być tego pewnym, że mogę tak zrobić. Bo szczerze mówiąc to nie jestem pewny. Tzn. dlaczego możemy sobie tak przejść?
Ostatnio zmieniony 14 lut 2013, o 15:17 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
dodawanie wektorów
Rzeczywiście wektor o początku w środku odcinka \(\displaystyle{ AC}\) i końcu w środku odcinka \(\displaystyle{ BD}\), jest równy \(\displaystyle{ \frac{\overrightarrow{AB}-\overrightarrow{DC}}{2}}\).
Żeby policzyć długość tego wektora, wystarczy wiedzieć, że wektory \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{DC}}\) mają ten sam kierunek i zwrot. W ogólności wynik to \(\displaystyle{ \frac{|a-b|}2}\), co przy założeniu \(\displaystyle{ a>b}\) daje uzyskany przez Ciebie wynik.
Żeby policzyć długość tego wektora, wystarczy wiedzieć, że wektory \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{DC}}\) mają ten sam kierunek i zwrot. W ogólności wynik to \(\displaystyle{ \frac{|a-b|}2}\), co przy założeniu \(\displaystyle{ a>b}\) daje uzyskany przez Ciebie wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
dodawanie wektorów
aha, czyli ponieważ mają ten sam kierunek i zwrot, to możemy ich różnicę sprowadzić tylko do różnicy długości?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
dodawanie wektorów
Tak. Gdyby były inaczej położone, to nie. Na przykład gdyby były prostopadłe, to wtedy stosujemy tw. Pitagorasa. Ogólnie jeśli znamy kąt pomiędzy wektorami, to możemy liczyć z tw. kosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
dodawanie wektorów
Nie mam do tego żadnych mądrych przykładów. Po prostu jeśli mamy dwa wektory \(\displaystyle{ \overrightarrow{w}}\) i \(\displaystyle{ \overrightarrow{v}}\) o długościach \(\displaystyle{ w}\) i \(\displaystyle{ v}\), oraz kąt pomiędzy tymi wektorami ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), to długość wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{w}-\overrightarrow{v}}\) jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{w^2+v^2-2wv\cos\alpha}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
dodawanie wektorów
ok
a ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie bez wektorów?
Podaję treść jeszcze raz:
Obliczyć odległość między środkami przekątnych trapezu o podstawach\(\displaystyle{ a,b,a>b.}\)
a ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie bez wektorów?
Podaję treść jeszcze raz:
Obliczyć odległość między środkami przekątnych trapezu o podstawach\(\displaystyle{ a,b,a>b.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1054
- Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 696 razy
dodawanie wektorów
no można, tylko najpierw trzeba udowodnić, że ten odcinek jest równoległy do podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
dodawanie wektorów
Najpierw masz dwa trójkąty o bokach zawartych w przekątnych trapezu i jego podstawach. Te trójkąty są podobne z cechy kkk (bo mają równoległe pary boków). Zatem odpowiednie boki są proporcjonalne.
Następnie masz trójkąt o podstawie łączącej środki przekątnych i o ramionach zawartych w przekątnych. Tu z cechy bkb masz podobieństwo do poprzednich dwóch trójkątów i możesz obliczyć długość podstawy.
Jest jeszcze takie rozwiązanie, które co prawda wykorzystuje wektory, ale w inny sposób. Mianowicie robimy przesunięcie całego obrazka o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{DC}}\). Wówczas możemy policzyć długość odcinka łączącego środki ramion trójkąta \(\displaystyle{ AB'C}\) (a jeszcze wcześniej długość podstawy \(\displaystyle{ AB'}\)), skąd już nietrudno wyliczyć długość odcinka łączącego środki przekątnych.
Następnie masz trójkąt o podstawie łączącej środki przekątnych i o ramionach zawartych w przekątnych. Tu z cechy bkb masz podobieństwo do poprzednich dwóch trójkątów i możesz obliczyć długość podstawy.
Jest jeszcze takie rozwiązanie, które co prawda wykorzystuje wektory, ale w inny sposób. Mianowicie robimy przesunięcie całego obrazka o wektor \(\displaystyle{ \overrightarrow{DC}}\). Wówczas możemy policzyć długość odcinka łączącego środki ramion trójkąta \(\displaystyle{ AB'C}\) (a jeszcze wcześniej długość podstawy \(\displaystyle{ AB'}\)), skąd już nietrudno wyliczyć długość odcinka łączącego środki przekątnych.