wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: unn4m3nd »

W trójkącie ABC kąt CAB ma miarę \(\displaystyle{ 60^o}\). Wewnątrz trójkąta znajduje się punkt P, którego odległości od boków AB, BC wynoszą odpowiednio 2 i 4. Wyznacz długość odcinka AP.

Niestety w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać. Pomoże ktoś?

PS. Wydaje mi się że w treści zadania jest błąd gdyż w podpowiedzi jest podane:
\(\displaystyle{ |PD| = 2, D \in AB\\
|PE| = 4, E \in {\red AC}}\)


Nie wiem czy to istotny błąd, ale wolę podać.

Pozdrawiam
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: piasek101 »

Odległość od AC powinna być dana - bo inaczej nie ma jednoznacznego rozwiązania.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: unn4m3nd »

Dlatego więc napisałem, że może być błąd w treści zadania.
może zamiast odległości od boku BC chodzi o AC
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: piasek101 »

A wiesz jak zrobić z AC ?
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: unn4m3nd »

Gdybym wiedział to bym nie pisał. Po prostu tego nie widzę. Te odcinki o długościach 2 i 4 mają być poprowadzone pod kątem prostym czy jakoś mniej-więcej na środku, czy jeszcze jakoś inaczej...

Planimetria (i wszystko co z nią powiązane geometria, stereometria) to jedyny dział którego nie potrafię ogarnąć. Po prostu nie widzę tych wszystkich zależności. Możliwe że to dlatego iż w szkole przerabiałem tylko zakres podstawowy i jeszcze do tych podstaw jakoś specjalnie się nie przykładałem.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: piasek101 »

Pod kątem prostym.

Masz zobaczyć czworokąt o dwóch kątach prostych; kącie 60 ; oraz 120 między 4 i 2.

I z tego masz kminić.
unn4m3nd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 118 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: unn4m3nd »


zrobiłem układ równań, którego i tak nie potrafię rozwiązać

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha = \frac{4}{x} \\ \sin(60^o - \alpha) = \frac{2}{x} \end{cases}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznaczenie długości odcinka w trójkącie

Post autor: piasek101 »

Mój pomysł (nie robiłem, nie wiem czy ładnie idzie) to : 1) EF z kosinusów 2) uzależnić AF i AE od siebie-z cosinusów 3) dwa Pitagorasy. Twój układ (nie sprawdzałem czy jest ok) też by jakoś poszedł - cosinusa wyznaczyć w zależności od (x); rozpisać sinusa różnicy ...
ODPOWIEDZ