Dane są dwa okręgi o promieniach długości 8 i 12 stycznie zewnętrznie w punkcie A. Wyznacz sinus kąta, pod którym przecinają się wspólna styczna do tych okręgów, do której nie należy punkt A i prosta przechodząca przez środki okręgów.
Niestety do tego zadania to nawet rysunku nie potrafię zrobić.
Naprowadzi mnie ktoś?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
dwa okręgi styczne do siebie
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
dwa okręgi styczne do siebie
Dzięki wielkie! Bez rysunku w ogóle bym nic nie zaczął...
Wystarczyło skorzystać z twierdzenia Talesa
\(\displaystyle{ \frac{|BO_1|}{|DO_1|} = \frac{|CO_2|}{|DO_2|} \\
\frac{8}{x} = \frac{12}{12+8+x} \\
x=40\\
\\
\sin \alpha = \frac{1}{5}}\)
Pozdrawiam
Wystarczyło skorzystać z twierdzenia Talesa
\(\displaystyle{ \frac{|BO_1|}{|DO_1|} = \frac{|CO_2|}{|DO_2|} \\
\frac{8}{x} = \frac{12}{12+8+x} \\
x=40\\
\\
\sin \alpha = \frac{1}{5}}\)
Pozdrawiam