Witam !
Pomoże mi ktoś rozwiązać takie zadanie...
Oblicz pole koła wpisanego w trapez rónoramienny o wymiarach podanych na rysunku.
Pole koła wpisanego w trapezie równoramiennym [ ? ]
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pole koła wpisanego w trapezie równoramiennym [ ? ]
c - długość ramienia
\(\displaystyle{ 2c=20+12 \\ 2c=32 \\ c=16}\)
d - długość odcinka podstawy dolnej od wierzchołka do spodka wysokości poprowadzonej z wierzchołka podstawy górnej
\(\displaystyle{ d=\frac{20-12}{2}=4}\)
r - promień okręgu wpisanego,
\(\displaystyle{ 2r=h=\sqrt{16^2-4^2}=\sqrt{240}=4\sqrt{15} \\ P=\pi r^2=240\pi}\)
\(\displaystyle{ 2c=20+12 \\ 2c=32 \\ c=16}\)
d - długość odcinka podstawy dolnej od wierzchołka do spodka wysokości poprowadzonej z wierzchołka podstawy górnej
\(\displaystyle{ d=\frac{20-12}{2}=4}\)
r - promień okręgu wpisanego,
\(\displaystyle{ 2r=h=\sqrt{16^2-4^2}=\sqrt{240}=4\sqrt{15} \\ P=\pi r^2=240\pi}\)
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Pole koła wpisanego w trapezie równoramiennym [ ? ]
przedwewszystkim skorzystaj z warunku wpisywalnosci okregu w trapez a,b-podstawy c- ramie
a+b=2c ==< taki jest warunek
zeby obliczyc promien to nalezy wyznaczyc wysokosc trapezu tak jak wb ci to obliczył
r=0,5h
a+b=2c ==< taki jest warunek
zeby obliczyc promien to nalezy wyznaczyc wysokosc trapezu tak jak wb ci to obliczył
r=0,5h