stożek
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
stożek
Wykorzystaj wzór na pole powieżchni bocznej:
\(\displaystyle{ 12,5{\pi}={\pi}rl}\) kąt rozwarcia ma 60° więc przekrojem jest trójkąt równoboczny w którym l=2r czyli mamy \(\displaystyle{ 12,5=2r^{2}}\)
r=2,5
l=5
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pp{\cdot}H}\)
obliczając wysokosć skorzystaj ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego, a pole podstawe to pole koła o promieniu r=2,5
\(\displaystyle{ 12,5{\pi}={\pi}rl}\) kąt rozwarcia ma 60° więc przekrojem jest trójkąt równoboczny w którym l=2r czyli mamy \(\displaystyle{ 12,5=2r^{2}}\)
r=2,5
l=5
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}Pp{\cdot}H}\)
obliczając wysokosć skorzystaj ze wzoru na wysokość trójkąta równobocznego, a pole podstawe to pole koła o promieniu r=2,5
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 19:55 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
stożek
Z tresci wynika ze promien podstawy to polowa tworzacej stozka wiec:
\(\displaystyle{ 2r=l\\
r=\frac{l}{2}\\
Pb=\pi rl\\
12,5 \pi=\pi rl\\
12,5=\frac{l^2}{2}\\
25=l^2\\
l=5}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ r=2,5\\
l=5\\
H=\sqrt{l^2-r^2}}\)
Jak juz wyliczysz H to tylko podsatwic do wzoru na V:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\pi r^2*H}\)
\(\displaystyle{ 2r=l\\
r=\frac{l}{2}\\
Pb=\pi rl\\
12,5 \pi=\pi rl\\
12,5=\frac{l^2}{2}\\
25=l^2\\
l=5}\)
Czyli mamy:
\(\displaystyle{ r=2,5\\
l=5\\
H=\sqrt{l^2-r^2}}\)
Jak juz wyliczysz H to tylko podsatwic do wzoru na V:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}*\pi r^2*H}\)