Trapez - zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 28 lut 2007, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
Trapez - zadanie
1) W trapezie równoramiennym podstawa a= 16 cm i b= 12 i kąt nachylenia do podstawy= 60 stopni. Oblicz Ob i P trapezu
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trapez - zadanie
c- dł ramienia
d=(16-12)/2=2
\(\displaystyle{ cos60=\frac{1}{2}\\
cos60*c=d\\
d=4\\
O=16+12+2*4=36cm\\
h=\sqrt{4^2-2^2}\\
h=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(16+12)*2\sqrt{3}\\
P=28\sqrt{3}}\)
d=(16-12)/2=2
\(\displaystyle{ cos60=\frac{1}{2}\\
cos60*c=d\\
d=4\\
O=16+12+2*4=36cm\\
h=\sqrt{4^2-2^2}\\
h=2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(16+12)*2\sqrt{3}\\
P=28\sqrt{3}}\)