Wielokąt Foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kokspl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 12 lis 2006, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniezno
Podziękował: 3 razy

Wielokąt Foremny

Post autor: Kokspl »

Otóż zastanawiam się czy dostane jakieś punkty za to zadanie
W Wielokącie foremnym jeden z kątów ma 135° oblicz ile kątów ma wielokąt.
ja to zrobiłem tak

1080° : 135° = 8 boków

czy dostane jakieś punkty za to ?? bardzo mnie to nurtuje wiem że to powinno wyjść ze wzoru ale nie miałem już czasu. Dzieki z góry
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Wielokąt Foremny

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ \frac{(n-2)180}{n}=135}\)
\(\displaystyle{ n=8}\)
Odpowiedź się zgadza, ale z puntami może być ciężko, bo jak wytłumaczysz skąd wytrzasnąłeś 1080?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wielokąt Foremny

Post autor: rtuszyns »

A to \(\displaystyle{ 1080^\circ}\) to z kosmosu wziąłeś? Nic nie ma w treści zadania na ten temat...
ODPOWIEDZ