Witam, proszę o pomoc :
1. Przez Punkt P poprowadzono styczną do okręgu w punkcie A oraz sieczną przecinającą ten okrąg w punktach B i C takich, że |PC|>|PB|. Wiedząc, że |PB|=12, a |BC|=3, oblicz |PA|. Oblicz odległość punktu P od środka okręgu, jeżeli promień ma długość 6.
2. Dany jest czworokąt wypukły ABCD taki, że okręgi wpisane w trójkąty ABC i ADC są zewnętrznie styczne. Wykaż, że |AB|+|CD|=|AD|+|BC|
Z góry dziękuję
Odległość punktu od środka okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Odległość punktu od środka okręgu
1.
Wujek google .
\(\displaystyle{ \frac{\left| PA\right| }{\left| PB\right| } = \frac{\left| PC\right| }{\left| PA\right| }\\
\frac{\left| PA\right| }{12 } = \frac{15}{\left| PA\right| }\\
\left| PA\right|^2=12 \cdot 15\\
\left| PA\right|^2=180\\
\left| PA\right|=6 \sqrt{5}}\)
Wujek google .
\(\displaystyle{ \frac{\left| PA\right| }{\left| PB\right| } = \frac{\left| PC\right| }{\left| PA\right| }\\
\frac{\left| PA\right| }{12 } = \frac{15}{\left| PA\right| }\\
\left| PA\right|^2=12 \cdot 15\\
\left| PA\right|^2=180\\
\left| PA\right|=6 \sqrt{5}}\)
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
Odległość punktu od środka okręgu
Dodam tylko, że tezę zadania 2. można odwrócić - jeżeli w czworokąt można wpisać okrąg, to podana styczność ma miejsce.