pole trapezu
pole trapezu
Trapez podzielono dwoma przekątnymi na cztery trójkąty. Pole trójkąta przy podstawie górnej 9, przy podstawie dolnej 16. Jak obliczyć pole całego trapezu? Nic więcej nie jest powiedziane. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
pole trapezu
Niech \(\displaystyle{ ABCD}\) będzie trapezem a \(\displaystyle{ O}\) niech będzie punktem przecięcia pzrekątnych \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BD}\) trepezu. Wówczas
\(\displaystyle{ P_{\triangle AOD} =P_{\triangle BOC} =\sqrt{P_{\triangle AOB} \cdot P_{\triangle COD}} .}\)
Skorzystaj z tego.
\(\displaystyle{ P_{\triangle AOD} =P_{\triangle BOC} =\sqrt{P_{\triangle AOB} \cdot P_{\triangle COD}} .}\)
Skorzystaj z tego.