Równanie okregu przechodz. przez 2pkt i stycznego do okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kubag00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 16 gru 2012, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy

Równanie okregu przechodz. przez 2pkt i stycznego do okregu

Post autor: kubag00 »

Znaleść równanie okregu przechodzacego przez dwa punkty \(\displaystyle{ A= \left( 1,1 \right)}\), \(\displaystyle{ B= \left( 0,2 \right)}\) i stycznego do okregu. \(\displaystyle{ \left( x-5 \right) ^{2} + \left( y-5 \right) ^{2} = 16}\) . Proszę o pomoc .
Ostatnio zmieniony 2 lut 2013, o 03:08 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Równanie okregu przechodz. przez 2pkt i stycznego do okregu

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2\\\\
\begin{cases}(1-a)^2+(1-b)^2=r^2\\(0-a)^2+(2-b)^2=r^2\\(5-a)^2+(5-b)^2=(r+4)^2\end{cases}}\)


no i rozwiązujemy, najlepiej odejmować stronami, poskracają się wtedy kwadraty.
ODPOWIEDZ