Stosunek długości w równoległoboku.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

Mam taki oto kłopot z zadaniem z 1 klasy LO.

W równoległoboku ABCD połączono środki boków AB oraz BC. Znajdź stosunek utworzonego w ten sposób odcinka do przekątnej BD równoległoboku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: piasek101 »

Tales.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Nie chodzi czasem o przekątną \(\displaystyle{ AC}\)?
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

piasek101 pisze:Tales.
Mógłbyś rozwinąć?
anna_ pisze:Nie chodzi czasem o przekątną \(\displaystyle{ AC}\)?
Nie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ EF}\) - otrzymany odcinek

\(\displaystyle{ \frac{|EF|}{|BD|}}\) raczej się nie policzy. Zależne jest od długości boków i kąta równoległoboku.-- dzisiaj, o 23:05 --Sprawdź odpowiedź. Jak jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), to jest błąd w druku.
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

Odp:

3:1
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Przykładowy rysunek:
Stosunek długości w równoległoboku..png
Stosunek długości w równoległoboku..png (5.22 KiB) Przejrzano 779 razy
Za nic nie wyjdzie \(\displaystyle{ 3:1}\).
Poza tym ten odcinek jest krótszy od przekątnej.
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

1:3

Mój błąd.

Gdyby to było proste zdanie to nie zawracałbym wam głowy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Przy inny kącie ostrym może być dłuższy od tej przekątnej.

Sprawdź treść zadania.
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

Nawet jeżeli to błąd w zbiorze zadań, to mamy szansę poszukać rozwiązania tego zadania.

Zakładam, że nie będzie to stosunek stały czyli 1:2, 1:3, itd

być może da się znaleźć funkcję zależną od kąta która opisywała by zachowanie odcinka \(\displaystyle{ \left| EF\right|}\) w stosunku do przekątnej \(\displaystyle{ BD}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Sprawdziłam doświadczalnie, że przy jakiś tam bokach i kącie \(\displaystyle{ 1:3}\) wyjdzie.

Żeby określić zależność między \(\displaystyle{ EF}\) i \(\displaystyle{ DB}\) potrzebne są, według mnie, długości boków i kąt ostry równoległoboku.

-- dzisiaj, o 22:34 --

Na wszelki wypadek zapytaj piaska101 . Może on widzi coś, czego ja nie widzę.
chrumek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 1 lut 2013, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: chrumek »

No to przyjmijmy boki \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) oraz kąt ostry \(\displaystyle{ \alpha}\).

Szukamy teraz stosunku, może jest on do zbadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Stosunek długości w równoległoboku.

Post autor: anna_ »

Podaj dokładną treść zadania, a nie gdybamy co jest, a czego nie ma.
ODPOWIEDZ