W czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisanym w okrąg dane są: \(\displaystyle{ |AD|=2}\), \(\displaystyle{ |BC|=10}\), \(\displaystyle{ |CD|=8}\), \(\displaystyle{ |AB|=4}\). Wyznacz miarę kąta między najkrótszymi bokami.
Jak zacząć? Zrobiłem rysunek, wiem że jeśli czworokąt jest wpisany w okrąg to
\(\displaystyle{ |DAB| = \alpha\\
|DCB| = 180^o - \alpha}\)
Skorzystałbym tutaj z twierdzenia cosinusów, tyle tylko że nie znam długości przekątnej. Jak się do tego zabrać?
Proszę o pomoc.
Pozdr
czworokąt wpisany w okrąg, miary kątów
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
czworokąt wpisany w okrąg, miary kątów
Oznaczamy sobie \(\displaystyle{ DB}\) jako przekątną.
\(\displaystyle{ |DB|^{2}=2^{2}+4^{2}- 2 \cdot 2 \cdot 4 \cdot \cos \alpha = 8^{2}+10^{2}- 2 \cdot 8 \cdot 10 \cdot \cos (180^{\circ}- \alpha)}\)
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ |DB|^{2}=2^{2}+4^{2}- 2 \cdot 2 \cdot 4 \cdot \cos \alpha = 8^{2}+10^{2}- 2 \cdot 8 \cdot 10 \cdot \cos (180^{\circ}- \alpha)}\)
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
czworokąt wpisany w okrąg, miary kątów
no i mam:
\(\displaystyle{ |DB|^2=20-16\cos \alpha = 164-160\cos (180^{\circ} - \alpha )}\)
co z tym zrobić? bo nie za bardzo wiem
\(\displaystyle{ |DB|^2=20-16\cos \alpha = 164-160\cos (180^{\circ} - \alpha )}\)
co z tym zrobić? bo nie za bardzo wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 mar 2013, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
czworokąt wpisany w okrąg, miary kątów
Skąd wiadomo że \(\displaystyle{ cos(180- \alpha )=-cos \alpha}\) czyli ze \(\displaystyle{ (180- \alpha )}\) jest w drugiej ćwiartce skoro nie jest powiedziane ze \(\displaystyle{ \alpha}\) jest katem ostrym
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
czworokąt wpisany w okrąg, miary kątów
Autor założył sobie, że oznaczy kąt ostry jako \(\displaystyle{ \alpha}\). Ale co to właściwie za różnica? Dwa minusy dają plus, \(\displaystyle{ \cos\left( 180^{\circ}- \alpha \right)= - \cos \alpha}\) jest wzorem działającym zawsze.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!