kwadrat i trójkat równoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 13:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pleszew
- Podziękował: 29 razy
kwadrat i trójkat równoboczny
kwadrat i trójkad równoboczny maja przystajace boki. ile razy przekątna tego kwadratu jest dłuższa od wysokości trójkąta?
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
kwadrat i trójkat równoboczny
bok-a
przekątna kwadratu:
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
wysokośc trójkąta:
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{h}=\frac{a\sqrt{2}}{\frac{a\sqrt{3}}{2}}=\frac{2\sqrt{6}}{3}}\)
przekątna kwadratu:
\(\displaystyle{ d=a\sqrt{2}}\)
wysokośc trójkąta:
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{d}{h}=\frac{a\sqrt{2}}{\frac{a\sqrt{3}}{2}}=\frac{2\sqrt{6}}{3}}\)