trapez trygonometria wysokość
trapez trygonometria wysokość
dany jest trapez rownoramienny \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\). przekatne trapezu przecinaja sie pod katem ostrym i dziela sie w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\). obwod trapezu jest rowny \(\displaystyle{ 9\sqrt2+6\sqrt5}\). oblicz pole tego trapezu. Jak obliczyć wysokość?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2013, o 16:04 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trapez trygonometria wysokość
Jeżeli jednak treść jest poprawna, to zauważmy że stworzą się dwa trójkąty równoramienne podobne, o skali podobieństwa \(\displaystyle{ 2}\) , mam nadzieję że wiesz dlaczego taka skala; oznacz sobie jakoś kąty na rysunku, np. kąt przy podstawie trójkąta równoramiennego jest \(\displaystyle{ \alpha}\), wtedy kąt wierzchołkowy w tym trójkącie jest \(\displaystyle{ 180^\circ-2\alpha}\). Napisz twierdzenie cosinusów dla jednego z trójkątów równoramiennych, a potem twierdzenie cosinusów dla jednego z bocznych trójkątów. Z tego wszystkiego przydało by się wydobyć zależność pomiędzy podstawą trapezu a ramieniem trapezu.
Jak już to będziesz mieć, to trzeba będzie pobawić się Pitagorasem - narysować wysokości trapezu z obu wierzchołków krótszej podstawy, i poprzez twierdzenie Pitagorasa uzależnić długość przekątnej od długości podstaw trapezu.
Wg mnie pole trapezu to \(\displaystyle{ 27 \sqrt{\frac52}}\)
Jak już to będziesz mieć, to trzeba będzie pobawić się Pitagorasem - narysować wysokości trapezu z obu wierzchołków krótszej podstawy, i poprzez twierdzenie Pitagorasa uzależnić długość przekątnej od długości podstaw trapezu.
Wg mnie pole trapezu to \(\displaystyle{ 27 \sqrt{\frac52}}\)
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trapez trygonometria wysokość
Nie wiem właśnie, ja jakoś tam nad tym się nie zastanawiałem, napisałem twierdzenia cosinusów, uzyskałem zależność pomiędzy ramieniem trapezu, krótszą podstawą trapezu a przekątną trapezu:
\(\displaystyle{ b^2=a^2+3x^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) - podstawa, \(\displaystyle{ b}\) - ramię trapezu, \(\displaystyle{ x}\)- krótsza część przekątnej (po podzieleniu); w sensie że wg moich oznaczeń \(\displaystyle{ 3x}\) to cała przekątna trapezu.
Kąty jakoś mi się skróciły...
\(\displaystyle{ b^2=a^2+3x^2}\)
gdzie \(\displaystyle{ a}\) - podstawa, \(\displaystyle{ b}\) - ramię trapezu, \(\displaystyle{ x}\)- krótsza część przekątnej (po podzieleniu); w sensie że wg moich oznaczeń \(\displaystyle{ 3x}\) to cała przekątna trapezu.
Kąty jakoś mi się skróciły...
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
trapez trygonometria wysokość
Ha, kąty mi się skróciły bo zrobiłem błąd we wzorach redukcyjnych.... stąd moja zła odpowiedź.