Okręgi styczne zewnętrznie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Subzero88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnobród
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: Subzero88 »

Do okręgów \(\displaystyle{ O_{1}}\) i \(\displaystyle{ O_{2}}\) stycznych zewnętrznie w punkcie A poprowadzono wspólną styczną zewnętrzną BC (B,C - punkty styczności). Udowodnij że kąt BAC jest kątem prostym.
justi03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 20 mar 2007, o 22:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Nowy Sącz
Podziękował: 26 razy

Okręgi styczne zewnętrznie

Post autor: justi03 »

czworokąt ABO1O2. kąty przy wierchołku A i B mają po 90stopni. Kąt \(\displaystyle{ O_{1}=\alpha}\) a \(\displaystyle{ O_{2}=\beta}\). \(\displaystyle{ \alpha+\beta=180^0}\) więc\(\displaystyle{ \alpha=180^0-\beta}\). Trójkąty O1BA i O2AC równoramienne (promienie). Więc \(\displaystyle{ \alpha=180^0-2\gamma}\) a \(\displaystyle{ \beta=180^0-2\delta}\). Oblicz \(\displaystyle{ \gamma}\) i \(\displaystyle{ \delta}\) i później podłóż do równania \(\displaystyle{ katBAC=180^0-\gamma-\delta=90^0}\).
ODPOWIEDZ