trapez prostokątny i wpisany okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

trapez prostokątny i wpisany okrąg

Post autor: davidd »

W trapez prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z dłuższym ramieniem dzieli to ramię na odcinki \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ 24}\). Oblicz obwód trapezu.

Wiem, że takie zadanie już było, ale nie rozumiem tego.
Po narysowaniu rysunku pomocniczego wiem tylko, że odcinki między punktami styczności są równe.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez prostokątny i wpisany okrąg

Post autor: anna_ »

Może podaj linka do rozwiązania i powiedz czego nie rozumiesz.

Albo:
218036.htm#p808585
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

trapez prostokątny i wpisany okrąg

Post autor: davidd »

Krótsza podstawa ma długość r + 6. Nie wiem jednak jak wyznaczyć promień okręgu
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, o 23:38 przez davidd, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trapez prostokątny i wpisany okrąg

Post autor: anna_ »

Pawel1906 pisze:poprowadź do każdego boku promień
i otrzymasz że:
dłuższa podstawa wynosi \(\displaystyle{ r+24}\)
krótsza \(\displaystyle{ r+6}\)
\(\displaystyle{ c=2r}\)
i z tw pitagorasa \(\displaystyle{ (r+24-(r+6)) ^{2} + (2r) ^{2} = 30 ^{2}}\)

z tego \(\displaystyle{ r=12}\)
więc boki mają długość \(\displaystyle{ 36, 18, 24, 30}\)
suma wynosi \(\displaystyle{ 108}\)
ODPOWIEDZ