obwód równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
davidd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 15 wrz 2011, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 122 razy

obwód równoległoboku

Post autor: davidd »

W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) środek \(\displaystyle{ P}\) boku \(\displaystyle{ AB}\) połączono z \(\displaystyle{ D}\) i \(\displaystyle{ C}\), \(\displaystyle{ DP = 5cm}\) , \(\displaystyle{ PC = 12 cm}\) i\(\displaystyle{ AB = 2BC}\). Oblicz obwód równoległoboku.

Ten środkowy trójkąt nie będzie prostokątny, prawda?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

obwód równoległoboku

Post autor: loitzl9006 »

Będzie prostokątny.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

obwód równoległoboku

Post autor: wujomaro »

Tak jak mówił loitzl9006, będzie prostokątny. A teraz dlaczego:
równoległobok kąty.png
równoległobok kąty.png (11.44 KiB) Przejrzano 300 razy
Suma kątów przy jednym ramieniu jest równa \(\displaystyle{ 180^{\circ}}\), czyli tyle samo ile suma kątów wewnętrznych trójkąta.
Zaczynamy oznaczanie kątów od trójkątów równoramiennych \(\displaystyle{ APD \ \text{i} \ PBC}\).
Potem już łatwo. Jeśli jeszcze coś będzie niezrozumiałe, daj znać.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ