sieczna, styczna.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

sieczna, styczna.

Post autor: tukanik »

Witam,
Proszę, powiedźcie mi co robię źle przy tym zadaniu, że nie wychodzi poprawna odpowiedź:
Prosta k jest styczna do okręgu w punkcie A. Prosta l, prostopadła do prostej k przecina okrąg w punktach B i C zaś prostą k w punkcie D tak, że |BC| = 4,8|AD|. Oblicz tangens kąta ostrego AWB wpisanego w dany okrąg.
AU
AU
kcr30ya.jpg (7.62 KiB) Przejrzano 47 razy
Rysunek.
Na rysunku jako 'a' oznaczyłem kąty przeze mnie szukane ( na podstawie kąta dopisanego).
No to zapisuję sobie zależność wynikającą z siecznych:
\(\displaystyle{ |AD|^2 = |DB|\cdot|BC|}\)
ponieważ:
\(\displaystyle{ |BC| = 4,8|AD|}\)
zatem:
\(\displaystyle{ |AD|^2 = |DB|\cdot4,8|AD|}\)
Dzielimy przez 4,8|AD|:
\(\displaystyle{ \frac{|AD}{4,8} = |DB|}\)
Z trójkąta ABD:
\(\displaystyle{ \tg(a) = \frac{|DB|}{|AD|} = \frac{\frac{|AD}{4,8}}{|AD|}}\)
A to nie daje porpawnego wyniku mimo, że ja tu nie widzę żadnych nieprawidłowych działań.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

sieczna, styczna.

Post autor: Pancernik »

tukanik pisze:No to zapisuję sobie zależność wynikającą z siecznych:
\(\displaystyle{ |AD|^2 = |DB|\cdot|BC|}\)
Tutaj masz błąd. Powinno być:
\(\displaystyle{ |AD|^2 = |DB|\cdot|DC|}\)
tukanik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1054
Rejestracja: 8 paź 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 696 razy

sieczna, styczna.

Post autor: tukanik »

faktycznie, a może mi ktoś pomóc to rozwiązać?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

sieczna, styczna.

Post autor: anna_ »

169157.htm#p629752
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, o 16:34 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 634
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

sieczna, styczna.

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ |DC| = |DB|+|BC|}\)
ODPOWIEDZ