Długości boków trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: dusiek1609 »

Dwa spośród kątów trójkąta mają miary \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ 3 \alpha}\). Długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równa r. Wyznacz długości boków trójkąta i długość promienia okręgu opisanego na daynym trójkącie.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: wujomaro »

Proponuję narysować trójkąt wraz z okręgiem, oznaczyć kąty jako:
\(\displaystyle{ \alpha \\ 3 \alpha \\ 180^{\circ}- 4 \alpha = 45^{\circ}-\alpha}\)
Narysować promienie, i dwusieczne kątów trójkąta(bo środek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia się dwusiecznych kątów trójkąta) i rozpatrywać poszczególne trójkąty prostokątne i długości odcinków leżących na bokach dużego trójkąta.

Potem sumując poszczególne części otrzymamy długości wszystkich boków dużego trójkąta. Następnie wzór na długość promienia okręgu opisanego na danym trójkącie:
\(\displaystyle{ R= \frac{a}{2 \sin \alpha} \\ a-\text{długość jednego z boków dużego trójkąta} \\ \alpha - \text{kąt leżący naprzeciwko wyżej wymienionego boku}}\)

PS Nie pomyl tych wielkości ze wzoru z wartościami podanymi w treści zadania.
Możliwe, że jest jeszcze jakiś lepszy sposób na rozwiązanie tego zadania.
Pozdrawiam!
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: dusiek1609 »

A skąd akurat wiesz że tam są trójkąty prostokątne?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: wujomaro »

Styczna do okręgu zawsze tworzy z jego promieniem kąt prosty.
Pozdrawiam!
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: dusiek1609 »

aha ale jak obliczyć te boki?
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: wujomaro »

Rysunek:
trójkąt okrąg wpisany pole.png
trójkąt okrąg wpisany pole.png (14.36 KiB) Przejrzano 720 razy
Czerwone linie to dwusieczne.
Dawaj dla trójkątów, których jednym z boków jest promień.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ