Zad. 1
Znajdź obwód i pole kwadratu ABCD, gdy dane są wierzchołki A=(1,0), B=(-3,2).
Znajdź obwód i pole kwadratu...
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 18 lut 2007, o 12:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ozimek
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 12 razy
Znajdź obwód i pole kwadratu...
Długość boku AB jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{(1-(-3))^2+(0-2)^2}=\sqrt{20}=2\sqrt{5}}\). Ponieważ wszystkie boki kwadratu są równe, więc teraz już nie ma problemu. Wystarczy podstawić do wzoru na pole i na obwód.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 23:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Pomógł: 2 razy
Znajdź obwód i pole kwadratu...
Na początku obliczmy odległość miedzy tymi punktami
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_{B}-x_{A})^2+(y_{B}-y_{B})^2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(-3-1)^2=(2-0)^2}=\sqrt{16+4}=2\sqrt{5}}\)
a ta wartość to jeden bok
aby obliczyć obwód należy tą wartość pomnożyć przez \(\displaystyle{ 4}\) i otrzymamy
\(\displaystyle{ 8\sqrt{5}}\)
Aby obliczyć pole należy ją podnieść do drugie potęgi i otrzymamy
\(\displaystyle{ 20}\)
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_{B}-x_{A})^2+(y_{B}-y_{B})^2}}\)
stąd
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(-3-1)^2=(2-0)^2}=\sqrt{16+4}=2\sqrt{5}}\)
a ta wartość to jeden bok
aby obliczyć obwód należy tą wartość pomnożyć przez \(\displaystyle{ 4}\) i otrzymamy
\(\displaystyle{ 8\sqrt{5}}\)
Aby obliczyć pole należy ją podnieść do drugie potęgi i otrzymamy
\(\displaystyle{ 20}\)