Odcinek dwusiecznej największego kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odcinek dwusiecznej największego kąta

Post autor: dusiek1609 »

Długości boków trójkąta mają długości 10, 12 i 8. Wyznacz długość zawartego w tym trójkącie odcinka dwusiecznej największego kąta trójkąta.
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Odcinek dwusiecznej największego kąta

Post autor: octahedron »

Największy kąt jest naprzeciw najdłuższego boku. Dwusieczna dzieli kąta dzieli ten bok na odcinki \(\displaystyle{ x,12-x}\):

\(\displaystyle{ \frac{x}{8}=\frac{12-x}{10} \Rightarrow x=\frac{16}{3}}\)

Z tw. cosinusów:

\(\displaystyle{ 10^2=12^2+8^2-2\cdot 12\cdot 8\cos\alpha \Rightarrow \cos\alpha=\frac{9}{16}}\)

Oznaczmy szukaną długość dwusiecznej jako \(\displaystyle{ d}\), wtedy z tw. cosinusów:

\(\displaystyle{ d^2=8^2+\left(\frac{16}{3}\right)^2-2\cdot 8\cdot\frac{16}{3}\cos\alpha \Rightarrow d=\frac{20}{3}}\)
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Odcinek dwusiecznej największego kąta

Post autor: dusiek1609 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ