Wiedząc, że w trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
weronika08083
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 25 razy

Wiedząc, że w trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.

Post autor: weronika08083 »

Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 8 cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.
Proszę o podpowiedź.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wiedząc, że w trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

a) jaka jest długość odcinka łączącego środki ramion trapezu?
b) jaki jest warunek, żeby można było w czworokąt wpisać okrąg?
weronika08083
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 25 razy

Wiedząc, że w trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.

Post autor: weronika08083 »

a) 8 cm.
b) sumy przeciwległych boków muszą być równe.
może jeszcze jedna ? -- 13 sty 2013, o 15:47 --oo , już wiiem ! jeśli
\(\displaystyle{ 8= \frac{a+b}{2} | \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 16=a+b}\)
a \(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
to \(\displaystyle{ c+d = 16}\)
więc \(\displaystyle{ 2 \cdot 16 = 32}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wiedząc, że w trapez można wpisać okrąg, oblicz obwód.

Post autor: mat_61 »

Jest oczywiście dobrze, ewentualnie należałoby w odpowiedzi dodać jednostki.
ODPOWIEDZ