Oblicz pole trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Oblicz pole trapezu.
Przekątne trapezu równoramiennego przecinają się pod kątem prostym. Oblicz pole trapezu, jeśli długości jego podstaw są równe \(\displaystyle{ 4 \sqrt{2}}\) i \(\displaystyle{ 6 \sqrt{2}}\).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Oblicz pole trapezu.
no narysowałam sobie . i mam w trapezie dwa trójkąty równoramienne i dwa odpowiadające. ale dalej nic nie widze ;(
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Oblicz pole trapezu.
Trójkąty: "górny" i "dolny" będą podobne, skalę podobieństwa \(\displaystyle{ k}\) wyliczysz, porównując podstawy obu trójkątów:
\(\displaystyle{ k= \frac{6 \sqrt{2} }{4 \sqrt{2} }=\frac32}\)
Wysokość jednego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ h}\), zaś drugiego - \(\displaystyle{ \frac32 \cdot h}\).
Teraz wykorzystajmy fakt, że te trójkąty są prostokątne i równoramienne. Jeżeli \(\displaystyle{ b}\) oznacza długość przyprostokątnej mniejszego trójkąta, to z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 2b^2=\left( 4 \sqrt{2} \right)^2}\)
z tego wyliczasz \(\displaystyle{ b}\), a potem jak już to zrobisz, to powinnaś sobie poradzić z policzeniem \(\displaystyle{ h}\).
Na koniec liczysz pole trapezu
\(\displaystyle{ P=\frac12 \cdot \left( 6 \sqrt{2}+4 \sqrt{2} \right) \cdot \frac52 \cdot h}\).
\(\displaystyle{ k= \frac{6 \sqrt{2} }{4 \sqrt{2} }=\frac32}\)
Wysokość jednego trójkąta wynosi \(\displaystyle{ h}\), zaś drugiego - \(\displaystyle{ \frac32 \cdot h}\).
Teraz wykorzystajmy fakt, że te trójkąty są prostokątne i równoramienne. Jeżeli \(\displaystyle{ b}\) oznacza długość przyprostokątnej mniejszego trójkąta, to z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 2b^2=\left( 4 \sqrt{2} \right)^2}\)
z tego wyliczasz \(\displaystyle{ b}\), a potem jak już to zrobisz, to powinnaś sobie poradzić z policzeniem \(\displaystyle{ h}\).
Na koniec liczysz pole trapezu
\(\displaystyle{ P=\frac12 \cdot \left( 6 \sqrt{2}+4 \sqrt{2} \right) \cdot \frac52 \cdot h}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Oblicz pole trapezu.
dlaczego \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\) ?loitzl9006 pisze: Na koniec liczysz pole trapezu
\(\displaystyle{ P=\frac12 \cdot \left( 6 \sqrt{2}+4 \sqrt{2} \right) \cdot \frac52 \cdot h}\).
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Oblicz pole trapezu.
Wstawię rysunek:
\(\displaystyle{ ABO \ \text{i} \ CDO}\).
Pozdrawiam!
Wystarczy obliczyć wysokość trapezu, bedącą sumą wysokości trójkątów Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 23 wrz 2012, o 11:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
- Podziękował: 25 razy
Oblicz pole trapezu.
już wiem :
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}h + \frac{2}{2} h = \frac{5}{2} h}\)
-- 12 sty 2013, o 20:06 --
czy mógłby mi ktoś powiedziec , czy dobrze rozwiązałam ?
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 50}\)
h jest wysokością mniejszego trójkąta równoramiennego.
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}h + \frac{2}{2} h = \frac{5}{2} h}\)
-- 12 sty 2013, o 20:06 --
czy mógłby mi ktoś powiedziec , czy dobrze rozwiązałam ?
\(\displaystyle{ h=2 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P= 50}\)
h jest wysokością mniejszego trójkąta równoramiennego.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy