Wyznaczanie sinusa kąta w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dorota12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 6 lis 2012, o 20:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wro
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie sinusa kąta w trójkącie

Post autor: dorota12 »

Mam do zrobienia takie zadanie:
W trójkącie ABC dane są \(\displaystyle{ |AC|=8, |AB|=2 \sqrt{37}}\), kąt ACB wynosi 120 stopni. Wyznacz sinus kąta DCA, gdzie D jest środkiem boku BC trójkąta.
Nie mam w ogóle pojęcia od czego zacząć.
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Wyznaczanie sinusa kąta w trójkącie

Post autor: epicka_nemesis »

Oblicz sobie z twierdzenia cosinusów bok BC.
\(\displaystyle{ (2\sqrt{37}^{2}=8^{2}+|BC|^{2}-2 \times 8 \times |BC| \times cos^{\circle}}\)
a dalej jak już będziesz mieć połowę odcinka |BC| po raz drugi z tego twierdzenia. Jeszcze trzeba będzie cosik policzyć ale wyjdziesz na prostą.
ODPOWIEDZ