okrąg i styczna
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
okrąg i styczna
\(\displaystyle{ (x-3)^{2}+(y-2)^{2}=5}\) napisz równanie stycznej do tego okręgu w punkcie A=(5,1) wiedząc że ten punkt należ do okręgu. w kluczu y=2x-9 mi wychodzi calkiem co innego
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
okrąg i styczna
Prosta ma rownanie
\(\displaystyle{ (y-y_0)=m(x-x_0) \\
m=f'(x_0) \\}\)
Nalezy wiec obliczyc pochodna
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-2)^2=5}\)
Rózniczkujac stronami
\(\displaystyle{ 2(x-3)+2(y-2)y'=0 \\
y'=\frac{3-x}{y-2}, \\ x_0=5, \ y_0=1, \\
y'=\frac{-2}{-1}, \ y'=2 \\
y_1-1=2(x-5), \ y_1=2x-9 \}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ (y-y_0)=m(x-x_0) \\
m=f'(x_0) \\}\)
Nalezy wiec obliczyc pochodna
\(\displaystyle{ (x-3)^2+(y-2)^2=5}\)
Rózniczkujac stronami
\(\displaystyle{ 2(x-3)+2(y-2)y'=0 \\
y'=\frac{3-x}{y-2}, \\ x_0=5, \ y_0=1, \\
y'=\frac{-2}{-1}, \ y'=2 \\
y_1-1=2(x-5), \ y_1=2x-9 \}\)
Pozdrawiam