Witam!
Jak dowieść czyli rozwiązać to zadanie:
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) poprowadzono środkową \(\displaystyle{ AD}\). Wykaż, że odległość punktów \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\) od prostej \(\displaystyle{ AD}\) są równe.
Środkowa i dowodzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 445
- Rejestracja: 4 sty 2013, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 64 razy
Środkowa i dowodzenie
Podoba mi się Pomysł Pani Anny.
Ale wyjdzie też z przystawania trójkątów gdy się wyznaczy punkty na prostej najbliższe tym wierzchołkom.
Ale wyjdzie też z przystawania trójkątów gdy się wyznaczy punkty na prostej najbliższe tym wierzchołkom.
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Środkowa i dowodzenie
Te trójkąty mają tą samą wysokość. Ale nie wiem jak dlaej mogę to pociagnąć ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Środkowa i dowodzenie
\(\displaystyle{ |CD|=|DB|= \frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{ABD}= \frac{ \frac{a}{2}h }{2}= \frac{|AD|y}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{ADC}= \frac{ \frac{a}{2}h }{2}= \frac{|AD|x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|AD|y}{2}=\frac{|AD|x}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=y}\)
\(\displaystyle{ P_{ABD}= \frac{ \frac{a}{2}h }{2}= \frac{|AD|y}{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{ADC}= \frac{ \frac{a}{2}h }{2}= \frac{|AD|x}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|AD|y}{2}=\frac{|AD|x}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=y}\)