Sieczne okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
1.Dwa okręgi przecięły się w punktach \(\displaystyle{ C}\) i \(\displaystyle{ D}\). Przez punkt \(\displaystyle{ C}\) przeprowadzono sieczną tych okręgów, która przecięła jeden okrąg w punkcie \(\displaystyle{ A}\), natomiast drugi w punkcie \(\displaystyle{ B}\). Wykaż, że miara kąta \(\displaystyle{ ADB}\) jest stała - nie zależy od sposobu poprowadzenia siecznej przez punkt \(\displaystyle{ C}\).
2. Dany jest okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\). poprowadzono sieczne \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ DO}\), które przecięły się w punkcie \(\displaystyle{ C}\) (poza okręgiem). Wykaż, że jeśli odcinek \(\displaystyle{ \left| BC\right| =\left| \right| BO\left| \right|}\) to kąt \(\displaystyle{ DOA = 3}\) razy kąt \(\displaystyle{ COB}\).
Nie mogę sobie z nimi poradzić. Proszę o rozwiązanie. Dziękuję
-- 10 sty 2013, o 16:27 --
Jestem to nowa i może zapis nie jest najlepszy, ale nie umiem korzystać z LaTeX.
-- 10 sty 2013, o 16:52 --
Nie da się z tym nic zrobić? Bo ja cały czas próbuję i żaden sposób nie wydaje się dobry.
2. Dany jest okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\). poprowadzono sieczne \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ DO}\), które przecięły się w punkcie \(\displaystyle{ C}\) (poza okręgiem). Wykaż, że jeśli odcinek \(\displaystyle{ \left| BC\right| =\left| \right| BO\left| \right|}\) to kąt \(\displaystyle{ DOA = 3}\) razy kąt \(\displaystyle{ COB}\).
Nie mogę sobie z nimi poradzić. Proszę o rozwiązanie. Dziękuję
-- 10 sty 2013, o 16:27 --
Jestem to nowa i może zapis nie jest najlepszy, ale nie umiem korzystać z LaTeX.
-- 10 sty 2013, o 16:52 --
Nie da się z tym nic zrobić? Bo ja cały czas próbuję i żaden sposób nie wydaje się dobry.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 22:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Błąd ortograficzny.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Błąd ortograficzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
Ten fragment już mam tylko mam problem z napisanie odpowiedniego stosunku. Z jakiego twierdzenia najlepiej skorzystac w zad 1?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Sieczne okręgów
Jakiego stosunku?
Wyznaczasz kąt \(\displaystyle{ \gamma}\), potem z sumy kątów \(\displaystyle{ \beta+\gamma+\alpha=180^o}\) wyznaczasz \(\displaystyle{ \beta}\)
Wyznaczasz kąt \(\displaystyle{ \gamma}\), potem z sumy kątów \(\displaystyle{ \beta+\gamma+\alpha=180^o}\) wyznaczasz \(\displaystyle{ \beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
\(\displaystyle{ \gamma= 180^{\circ}- 4 \alpha \\
\beta = 180^{\circ} - \left( 180^{\circ} - 4 \alpha \right) - \alpha}\)
Chodzi mi o taki stosunek zeby wykazać, że \(\displaystyle{ \beta =3 \alpha}\)
\beta = 180^{\circ} - \left( 180^{\circ} - 4 \alpha \right) - \alpha}\)
Chodzi mi o taki stosunek zeby wykazać, że \(\displaystyle{ \beta =3 \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 20:43 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Sieczne okręgów
Tam nie ma żadnego stosunku.
Policz po prostu ile to jest \(\displaystyle{ \beta = 180^o - \left( 180^o - 4 \alpha \right) - \alpha=...}\)
I popraw zapis na latexowy.
Policz po prostu ile to jest \(\displaystyle{ \beta = 180^o - \left( 180^o - 4 \alpha \right) - \alpha=...}\)
I popraw zapis na latexowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
tyle, że mam 2 niewiadome. Przepraszam cię, ale to są starsznie pilne zadania,a ja mam dziś kompletne zaćmienie.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
faktycznie super dzięki. a masz jakis pomysł na to pierwsze?-- 10 sty 2013, o 21:01 --tam starałam się wprowadzać twierdzenia o stycznych ale to chyba nie o to chodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Sieczne okręgów
Trzeba go uzaleznić od \(\displaystyle{ CD}\).
Albo łatwiej, wziąć dwie takie sieczne i pokazać, że \(\displaystyle{ \angle BDB' = \angle ADA'}\).
Albo łatwiej, wziąć dwie takie sieczne i pokazać, że \(\displaystyle{ \angle BDB' = \angle ADA'}\).
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Sieczne okręgów
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAD}\) niezależnie od sposobu poprowadzenia siecznej przez \(\displaystyle{ C}\) jest zawsze taki sam, gdyż zawsze jest to kąt wpisany oparty o ten sam łuk \(\displaystyle{ CD}\)
to samo dotyczy \(\displaystyle{ \sphericalangle CBD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=180^o-\left(\sphericalangle CAD+\sphericalangle CBD\right)=\magenta const}\)
To jest już cały dowód
to samo dotyczy \(\displaystyle{ \sphericalangle CBD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB=180^o-\left(\sphericalangle CAD+\sphericalangle CBD\right)=\magenta const}\)
To jest już cały dowód
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, o 22:28 przez bb314, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 sty 2013, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 1 raz
Sieczne okręgów
Dziękuję ci bardzo. A jak to ując w ładnym dowodzie, żeby nauczycielka się nie doczepiła?-- 10 sty 2013, o 22:29 --Czyli wystarczy tylko to napisać?