Oblicz pole kwadratu
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pole kwadratu
Mianowicie, mam w zadaniu kwadrat o wierzchołkach:
\(\displaystyle{ A(3,3)}\)
\(\displaystyle{ B(3,-3)}\)
\(\displaystyle{ C(-3,-3)}\)
\(\displaystyle{ D(-3,3)}\)
Na rysunku jest to kwadrat co ewidentnie widać(długość boku 6), w poleceniu jest to kwadrat, ale jak chcę obliczyć bok kwadratu to mi wychodzi 9 i nie wiem czy ufać rysunkowi czy wyliczeniom(skłaniam się ku wyliczeniom>_>)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(3-3)^2+(-3-3)^2}= \sqrt{0+81}=9}\)
\(\displaystyle{ |DC|= \sqrt{(-3+3)^2+(3+3)^2}= \sqrt{81}=9}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \sqrt{(-3-3)^2+(3-3)^2}=9}\)
\(\displaystyle{ |CB|= \sqrt{(-3-3)^2+(-3+3)^2 } =9}\)
Źle liczę ?
----------
inne pytanko z ciekawości bardziej, jakbym miał dwie funkcje \(\displaystyle{ y=-\left| x\right| +2}\) oraz \(\displaystyle{ y=\left| x\right| -2}\), to czy czy można by obliczyć pole kwadratu które zakreślają te dwie funkcje z całki oznaczonej? jeżeli tak to jakby wyglądała ta całka?
\(\displaystyle{ A(3,3)}\)
\(\displaystyle{ B(3,-3)}\)
\(\displaystyle{ C(-3,-3)}\)
\(\displaystyle{ D(-3,3)}\)
Na rysunku jest to kwadrat co ewidentnie widać(długość boku 6), w poleceniu jest to kwadrat, ale jak chcę obliczyć bok kwadratu to mi wychodzi 9 i nie wiem czy ufać rysunkowi czy wyliczeniom(skłaniam się ku wyliczeniom>_>)
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{(3-3)^2+(-3-3)^2}= \sqrt{0+81}=9}\)
\(\displaystyle{ |DC|= \sqrt{(-3+3)^2+(3+3)^2}= \sqrt{81}=9}\)
\(\displaystyle{ |AD|= \sqrt{(-3-3)^2+(3-3)^2}=9}\)
\(\displaystyle{ |CB|= \sqrt{(-3-3)^2+(-3+3)^2 } =9}\)
Źle liczę ?
----------
inne pytanko z ciekawości bardziej, jakbym miał dwie funkcje \(\displaystyle{ y=-\left| x\right| +2}\) oraz \(\displaystyle{ y=\left| x\right| -2}\), to czy czy można by obliczyć pole kwadratu które zakreślają te dwie funkcje z całki oznaczonej? jeżeli tak to jakby wyglądała ta całka?
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pole kwadratu
HAHAHAHA, no nie wierze...
przyrzekam, że będę się biczował do końca tygodnia.
za dużo zadań, mózg mi wyłączył umiejętność dodawania.
a drugie pytanko ?
przyrzekam, że będę się biczował do końca tygodnia.
za dużo zadań, mózg mi wyłączył umiejętność dodawania.
a drugie pytanko ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Oblicz pole kwadratu
\(\displaystyle{ \int \limits_{x_1}^{x_2} -\left| x\right| +2-(\left| x\right| -2)\, dx}\) gdzie \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) to punkty przecięcia się wykresów. Ale zamiast bawić z tą wartością bezwzględną, najlepiej rozpatrzeć dwa przypadki i policzyć dwie całki.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 13 kwie 2012, o 00:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 14 razy
Oblicz pole kwadratu
nie lepiej za \(\displaystyle{ x}\) podstawić \(\displaystyle{ 0}\) w \(\displaystyle{ y=-\left| x\right| +2}\) i \(\displaystyle{ y=\left| x\right| -2}\) i odjąć od siebie wartości (oczywiście w module)? wtedy otrzymany długość przekątnej kwadratu.
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pole kwadratu
zrobiłem tak,
\(\displaystyle{ \int \limits_{2}^0 2x+4 \, dx=x^2+4x|_{2}^0=12-0=12}\)
poprawnie ?
\(\displaystyle{ \int \limits_{2}^0 2x+4 \, dx=x^2+4x|_{2}^0=12-0=12}\)
poprawnie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1841
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 14:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska :D
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 323 razy
Oblicz pole kwadratu
Dolna granica \(\displaystyle{ -2}\).
-- 9 sty 2013, o 23:17 --
1. \(\displaystyle{ \int \limits_{-2}^0\ldots}\)
2. \(\displaystyle{ \int \limits_{0}^2 \ldots}\)
-- 9 sty 2013, o 23:17 --
1. \(\displaystyle{ \int \limits_{-2}^0\ldots}\)
2. \(\displaystyle{ \int \limits_{0}^2 \ldots}\)
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pole kwadratu
\(\displaystyle{ \int \limits_{-2}^0 2x+4 \, dx=x^2+4x|_{-2}^0=0-4=-4}\)
wolfram pokazuje mi 4 w powyższym, kurcze nie widzę swojego błędu
\(\displaystyle{ \int \limits_{0}^2 -2x+4 \, dx=-x^2+4x|_{0}^2=4-0=4}\)
wolfram pokazuje mi 4 w powyższym, kurcze nie widzę swojego błędu
\(\displaystyle{ \int \limits_{0}^2 -2x+4 \, dx=-x^2+4x|_{0}^2=4-0=4}\)
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy